Panenky Korunky - kopie

Dětem v Olomouckém kraji pomůže KORUNKA VELKÉ LOSINY

Na počátku letošního roku vznikl v Olomouckém kraji nový charitativní projekt KORUNKA VELKÉ LOSINY. Jedná se o zapsaný spolek, který si klade za cíl podporovat nemocné, hendikepované a opuštěné děti, či sociálně slabé rodiny v Olomouckém kraji. Spolek navazuje na již patnáctiletou historii charitativní organizace KORUNKA LUHAČOVICE, která obdobně pomáhá ve Zlínském kraji a za dobu své existenci dětem a rodinám rozdělila již přes 10 milionů korun.

Zakládajícími členy spolku KORUNKY VELKÉ LOSINY jsou: Veronika Záhorská – zakladatelka KORUNKY LUHAČOVICE, Karel Mornstein-Zierotin, jeho dcera Karla Morstein-Zierotin a Martina Podstatzká. „Lázeňská společnost ROYAL SPA působí více než deset let mimo jiné také ve Velkých Losinách. Proto jsme se rozhodli, že naše aktivity propojíme také s charitativním projektem, podobně jako v lázních Luhačovice. Vnímáme to tak, že pokud se firmě daří, tak by měla jakkoliv pomáhat druhým,“ řekla Veronika Záhorská, ředitelka KORUNKY VELKÉ LOSINY a KORUNKY LUHAČOVICE a jednatelka společnosti Lázně Velké Losiny.

Vznik spolku na severu Olomouckého kraje přivítali také představitelé hejtmanství. „Tato část olomouckého regionu byla a stále je v některých směrech opomíjena. Je to dáno především geografickou podobou našeho kraje, kdy část Šumperska a především Jesenicko je vzdáleno od jeho centra. Činnost charitativních a neziskových organizací se sídlem v Olomouci sem většinou nedosahuje, proto vznik KORUNKY VELKÉ LOSINY velmi vítáme a budeme podporovat,“ řekl náměstek hejtmana Olomouckého kraje Dalibor Horák. Činnost spolku podporuje také radní Olomouckého kraje Ivo Mareš, který i z pozice své profese lékaře poskytne erudované konzultace. „Některé žádosti o finanční či materiální pomoc, které budou na KORUNKU přicházet, se totiž budou muset odborně kvalifikovat,“ doplnil Ivo Mareš. Třetím z ambasadorů se stal krajský zastupitel a bývalý starosta Velkých Losin Miroslav Kopřiva.

Během představení spolku předali zástupci KORUNKY VELKÉ LOSINY a Olomouckého kraje první šek s částkou 50 tisíc korun. Dar si v Termálních lázních Velké Losiny převzali rodiče šestiletého Jiřího Franka z Bludova. „Jiřík trpí těžkou metabolickou poruchou zvanou mukopolysacharidóza čtvrtého typu. Jedná se o velmi progresivní onemocnění. Jiřík neumí vlivem chybějícího enzymu zpracovat mukopolysacharidy. Jiříkovi se tak z tělíčka nevylučují odpadní látky, ale zůstávají v něm a hromadí se v jeho různých částech a orgánech. Tato nemoc se bohužel nedá vyléčit a v průběhu let se zhoršuje,“ popsala maminka nemocného Jirky – Pavlína Franková.

Rodina peníze využije především k přestavbě domu, který musí být bezbariérový, a také na další výdaje spojené s léčbou a rehabilitací. „Takto nemocné děti zpravidla končí na invalidním vozíku, trápí se s postižením srdce, plic i očí, a s tímto onemocněním se zpravidla dožívají nízkého věku,“ podotkla Pavlína Franková.

Další šek na částku 6725 korun předali KORUNCE zaměstnanci Termálních lázní Velké Losiny. Peníze spolek využije k podpoře nemocných dětí. Na letošní rok jsou již naplánovány nejrůznější charitativní projekty, jejichž výtěžky budou uloženy na veřejném účtu KORUNKY VELKÉ LOSINY. V nadcházejících dnech budou spuštěny webové stránky www.korunkapomaha.cz, prostřednictvím nichž budou moci lidé žádat o finanční či materiální podporu. Veškerá činnost KORUNKY LUHAČOVICE je k přečtení na webu www.korunkaluhacovice.cz. Oba spolky mají také společnou facebookovou stránku https://www.facebook.com/KORUNKAPOMAHA/.

Veškeré další informace poskytne:
Veronika Záhorská
ředitelka KORUNKY VELKÉ LOSINY, z.s.
veronikazahorska@royalspa.cz

46165593_2040205192702405_6836814553355911168_o

Darování krve s fotbalisty

apište si do diářů!!!!!
KORUNKA LUHAČOVICE společně s fotbalisty Football Club Fastav Zlín a 1.FC Slovácko a ROCK MAX připravuje na únor DAROVÁNÍ KRVE a zápis do registru dárců kostní dřeně.
6. 2. | ZLÍN | FC FASTAV ZLÍN
7. 2. | UHERSKÉ HRADIŠTĚ | 1. FC SLOVÁCKO

Přidají se také profesionální a dobrovolní hasiči ze Zlínského kraje.

Pro prvodárce lékaři před odběrem doporučují seznámit se s těmito POKYNY!
Těšíme se na Vás!


48078379_2242634782434985_3403407431961673728_n

Kalendář akcí na první část roku 2019

Během února nás čeká tradiční DAROVÁNÍ KRVE (6. 2. ZLÍN | 7. 2. UHERSKÉ HRADIŠTĚ) a také derby mezi FC FASTAV Zlín a 1. FC SLOVÁCKO ve Zlíně. V březnu se můžete těšit na hokejové utkání hvězd mezi týmem KORUNKY a HC Olympem Praha. Květen bude patřit velké módní show – LUHAČOVICE – město zdraví a módy, která už několik let patří neodmyslitelně ke KORUNCE.

lazne

TERMÁLNÍ LÁZNĚ odstartovaly první sbírku pro KORUNKU Velké Losiny

Zaměstnanci TERMÁLNÍCH LÁZNÍ ve Velkých Losinách odstartovali první sbírku pro nově založenou charitativní organizaci KORUNKU Velké Losiny, která bude pomáhat především nemocným a opuštěným dětem v Olomouckém kraji a nejbližším okolí.

KORUNKA Velké Losiny vznikla jako dceřiná nadační organizace Korunky Luhačovice, která působí ve Zlínském kraji. Při příležitosti setkání zaměstnanců lázní Velké Losiny se na pomoc potřebným v Olomouckém kraji vybralo celkem 6 700 Kč.

KORUNKU Velké Losiny založila paní Veronika Záhorská, která již více než 15 let stojí v čele
charitativní organizace KORUNKY Luhačovice, a touto cestou pomáhá dětem v dětských domovech,
kojeneckých centrech a v odděleních nemocnic, ústavech pro handicapované děti nebo ve
stacionářích. Jejím posláním je poskytnout finanční či materiální pomoc především nemocným či
handicapovaným dětem, které k prožití aktivního a smysluplného života potřebují stálou pomoc.
Všem zúčastněným moc děkujeme a budeme se těšit na další spolupráci s KORUNKOU Velké Losiny.

T14

KORUNKA vyhlásila sbírku Podané ruce Terezce

Těmito dny startujeme veřejnou sbírku Podané ruce Terezce. Své příspěvky můžete zasílat na sbírkové konto. Veškeré peníze budou použity na účel, pro který byla sbírka zřízena.
Budeme se snažit Terezce zajistit co nejkvalitnější zdravotní péči, pomoci ji při rehabilitaci, zlepšit jí díky tomu i prostředí, v němž žije.
Děkujeme všem, kteří nám pomáháte…
KORUNKA LUHAČOVICE a rodina

PŘÍBĚH TEREZKY KOZUBÍKOVÉ

Tříletá Terezka Kozubíková z Dolní Lhoty trpí od narození závažným onemocněním střev. Krátce po narození prodělala ve FN Brno rozsáhlou břišní operaci, při které jí bylo odstraněno téměř celé tenké střevo. Lékaři jí dávali minimální šanci na přežití, její stav byl totiž komplikován celkovou sepsí organismu – otravou krve. Měsíc byla udržována v umělém spánku (aby nepociťovala bolest z hladu, protože nemohla nic jíst ani pít). I přes další závažnou komplikaci – počínající jaterní selhání se Terezka projevila jako velká bojovnice.

Byla přeložena do FN Motol, kde je tým specialistů zabývající se léčbou tohoto onemocnění. Zde, s krátkými propuštěními domů, strávila celý první rok svého života, oslavila zde i své 1. narozeniny.

V současné době je v ČR přibližně 30 dětských pacientů, kteří z různých příčin jsou na domácí parenterální (nitrožilní) výživě. Patří mezi ně i Terezka. Její tělo se nemá jak vyživovat přirozenou cestou, proto musí být na umělé tzv.parenterální výživě. Jedná se o kompletní směs všech výživných látek ( tuků, bílkovin, sacharidů, minerálů a vitamínů). Tato výživa je do těla vpravována centrálním žilním katetrem a správnou rychlost podávání zajišťuje infuzní pumpa. Katetr je hadička zavedená do srdce, takže umělá výživa obchází trávící trakt a jde do velkých cév. Tělo si tak bere výživu přímo z krve. Každý den 16 hodin takto přijímá výživu, aby byl zajištěn její fyzický a mentální růst a vývoj. Každodenní péče o katetr je prováděna oběma rodiči za přísně sterilních podmínek. Pokud by se nějaký bacil dostal do katetru, dostane se i do krve a v tu chvíli je Terezka v přímém ohrožení života, protože dostane otravu krve – katetrovou sepsi.(Pokud nejsou pacientovi okamžitě nitrožilně podána antibiotika, hrozí mu smrt). Rodiče provádí napojování, odpojování a převazy v části jedné místnosti, kde mají zřízenou provizorní převazovnu.

Do budoucna by chtěli vybudovat samostatnou místnost na tyto každodenní výkony, aby co nejvíce předcházeli této závažné komplikaci.

Také je jejich přáním přestavět byt na bezbariérový, aby se Terezka i s infuzním stojanem mohla sama pohybovat po bytě bez pomoci ostatních členů rodiny. Se stojanem je totiž těžké přejíždět prahy, koberce, kolečka drhnou a všude je spousta “úzkých “míst, kde se nedostane (např. na toaletu).

Pravidelně dojíždí na kontroly do specializovaných ambulancí v Ostravě a Praze. Zde se sledují krevní testy, váha, růst a její celkový vývoj.
Jedná se o chronické onemocnění. Do budoucna je její šancí transplantace střeva, která se v ČR u dětských pacientů zatím neprovádí. Byl ale již započat transplantační program u dospělých pacientů.

Terezka má další tři sourozence. Otec, jako jediný výdělečně činný, finančně zajišťuje rodinu, protože maminka zůstala doma a celodenně pečuje o dceru.

Pokud by vás zajímaly i další příběhy dětí s tímto onemocněním, najdete je na stránkách spolku Život bez střeva https://zivotbezstreva.cz/, který sdružuje jak dětské tak i dospělé pacienty na domácí parenterální výživě.

jarmark-2018

KORUNKA na Vánočním jarmarku v Luhačovicích

V pátek 7. prosince se v Luhačovicích uskuteční tradiční vánoční jarmark spojený s rozsvěcováním vánočního stromu.

Jarmark včetně doprovodného programu začíná již v 9 hodin na náměstí 28. října.

KORUNKA LUHAČOVICE bude na místě od 14:30. Těšíme se na vás.

christmas_tree_184252

Dárky pro naše seniory

Nejen děti píší Ježíškovi…

Svá přání mají každoročně i naše seniorky a senioři z domovů a nemocnic, s nimiž se setkáváme během roku.

A jejich přání si zaslouží být vyslyšena. Proto jsme se rozhodli, že se pokusíme jim splnit sny a mnohdy malinká přání i díky Vaší pomoci.

Pokud se rozhodnete naši aktivitu podpořit, můžete buď přispět univerzálním dárkem, nebo si vybrat ze seznamu. V případě, že si někoho konkrétního vyberete, napište nám prosím do komentáře tohoto příspěvku nebo do mailu. Budeme Vás informovat, zda už náhodou dárek není splněn!

Děkujeme Vám všem, že s námi sdílíte naše nadšení pomáhat…

Vaše KORUNKA