Hasiči při nakládání pomoci. Foto: Rostislav Pijáček

Humanitární pomoc dorazila do zaplavených oblastí

Oba kamiony humanitární pomoci jsou už v Ústeckém kraji. Ještě v sobotu náklad vyložili dobrovolníci a přerozdělili ho do zaplavených oblastí. Od neděle pak nashromážděné věci přerozdělili lidé z krizových štábů jednotlivým obyvatelům, které postihla ničivá povodeň. Jednalo se především o obce na pravém břehu Labe. Pomoc organizátoři sbírky odhadli na více než 1,5 milionu korun. “Přesná čísla ale budeme znát až v úterý, kdy posčítáme seznamy nashromážděné pomoci,” upřesnila ředitelka občanského sdružení Korunka Luhačovice Veronika Záhorská.

Vyložený náklad v Ústeckém kraji. Foto: Rostislav Pijáček

Sbírku na počátku týdne vyhlásilo občanské sdružení KORUNKA LUHAČOVICE společně s Hasičským záchranným sborem Zlínského kraje, Sdružením hasičů Čech, Moravy a Slezska – Krajským sdružením hasičů Zlínského kraje, Radiem Zlin a radiem RockMax.

Lidé věci od středy nosili do všech stanic profesionálních i dobrovolných hasičů a také na některé obecní úřady. Do sbírky se zapojili nejen lidé z celého Zlínského kraje, ale také mnoho místních firem. „Například slavičínská firma Prabos věnovala 700 párů pracovní obuvi, brodská firma Tekoo zase dovezla 900 kilogramů jablek, ostatní dovezli velké množství dezinfekčních přípravků, jako je Savo apod., odvezli jsme také stavební kolečka, nářadí, metly, pytle na odpadky, ručníky a další potřeby. Odvezli jsme také jídlo a pití,“ upřesnila Veronika Záhorská. 

Velký kus práce odvedli při sbírce profesionální a dobrovolní hasiči, kteří se i ve svém volném čase věnovali organizaci humanitární pomoci. Patronem sbírky byl herec Josef A. Náhlovský, který nyní žije v Luhačovicích, ale své kořeny má i na Ústecku. V Ústeckém kraji sbírku s Korunkou Luhačovice koordinovalo občanské sdružení Dobrovolnické centrum.

Záplavy zasáhly především jižní, střední a severní Čechy. V Ústeckém kraji bylo evakuováno téměř 11 tisíc občanů. Celkem zde bylo zasaženo více než padesát obcí. Řeka Labe kulminovala v Ústí nad Labem v noci na čtvrtek 6. června na úrovni 10,72 metru. V současnosti hladina řeky pozvolna klesá. Voda v některých částech regionu může opadat i několik dní. Navíc podle meteorologů hrozí v oblastech bouřky a deště.