IMG_6606

Festivalová panenka pomůže šestileté Terezce

U příležitosti letošního 54. ročníku Mezinárodního festivalu filmů pro děti a mládež se uskuteční charitativní projekt KORUNKY LUHAČOVICE a pořádajícího FILMFESTU. Společně vytvořili festivalovou panenku Korunku, která se bude v týdnu od 30. 5. do 5. 6. prodávat ve Zlíně během filmového festivalu. Výtěžek z prodeje věnuje občanské sdružení KORUNKA LUHAČOVICE i organizátoři festivalu šestileté Terezce Skládalové, která má diagnostikovaný Diabetes Mellitus 1. typu.

Panenka Korunka je vyráběna v nejrůznějších edicích. Již v minulosti vznikly panenky – doktor a zdravotní sestra pro nemocnici, hasič, květinářka nebo vánoční s rolničkou. „Výtvarnice Jana Kubečková pro filmový festival vytvořila speciální edici. Panenky jsou barevné oblečené v pruhovaných tričkách a dominantním obrázkem je symbol filmové klapky,“ přiblížila ředitelka občanského sdružení KORUNKY LUHAČOVICE Veronika Záhorská s tím, že panenka je vyráběna v chráněných dílnách. Její prodejní cena je 290 korun.

Prodávat se bude především ve Festivalovém zámku v centru Zlína. Určitě ji lidé zakoupí i na DNI S KORUNKOU LUHAČOVICE ve středu 4. června, který se po celý den uskuteční v prostorách zámku a v přilehlém parku. V tento den bude návštěvníky čekat bohatý program. Uskuteční se pěvecká soutěž Korunkový Slavíček. Na hlavním pódiu se představí Korunka band v čele s Josefem A. Náhlovským. V porotě pěvecké soutěže zasedne kromě Pepy Náhlovského také Martin Dejdar, Bára Basiková, Ruda z Ostravy, automobilový závodník Roman Kresta a kouzelník Jirka Hadaš.

V parku svoji činnost představí profesionální hasiči. Dále se děti mohou těšit na trampolíny, čtyřkolky, odrážedla a další zábavu, soutěže a hry. Připraven je také workshop, v němž výtvarnice a autorka panenek Jana Kubečková předvede, jak se rodí panenka Korunka. Zájemci si budou moci také něco vyrobit.

Šestiletá Terezka, které má výtěžek z prodeje panenek pomoci, od září nastoupí do první třídy. Život nejen ve škole by jí mohl usnadnit kontinuální monitor, díky němuž by nebyla odkázána na složité měření hladiny cukru glukometrem, což pro ni značí osm i více vpichů jehlou do bříšek prstů denně. Navíc moderní přístroj předává výsledky okamžité hladiny cukru a dokáže rozpoznat pokles hladiny cukru a upozorní na možný problém s hypoglikémií, nebo hyperglykémií.